• Home
 • /
 • Colombia
 • /
 • Tayrona National Park in het noorden van Colombia
Tayrona National Park

Tayrona National Park in het noorden van Colombia

Tayrona National Park is de plek in Colombia waar de jungle en prachtige Caribische stranden samenkomen. Het is daarom niet voor niets dat dit het meest populaire National Park van Colombia is. Toch is het handig om enigszins voorbereid te zijn voor een bezoek aan het park, daarom deel ik je in dit artikel al mijn tips voor een bezoek aan Tayrona National Park.

Ingangen Tayrona National Park

Handig om van te voren te weten is dat het Tayrona National Park twee ingangen heeft: El Zaino en Calabazo.
El Zaino is de officiële hoofdingang. Als je een nachtje in het park wilt verblijven, dan is het een voorwaarde dat je het park binnengaat via de hoofdingang El Zaino, omdat je hier je slaapplek dient te reserveren voor de nacht. Houdt hier dan ook rekening met een (lange) rij, dus zorg ervoor dat je op tijd bent. Het park gaat in de ochtend om 8u open. Het is daarom verstandig om vóór 8u aanwezig te zijn, zodat je niet te lang hoeft te wachten. In de ochtend heb je het meeste kans op het spotten van dieren, zoals apen.

De wandelroute van de hoofdingang El Zaino is de meest gemakkelijke route en brengt je in zo’n twee uur naar het strand Cabo San Juan. Het is een prachtige wandelroute door de jungle, over paden met palmbomen en langs mooie stranden zoals Arrecifes en Arenilla.

Ingang Calabazo

Wij hebben ervoor gekozen om niet in het park te overnachten maar in een accommodatie net iets buiten het park. Zo konden we na een stevig ontbijt op tijd vertrekken en hebben we ervoor gekozen om de andere ingang Calabazo te nemen. We namen de bus en lieten ons afzetten bij de ingang Calabazo, vanuit hier maakten we een hike door het minder druk bezochte deel van het park. En wat we hier zo tof aan vonden, is dat we maar enkele andere mensen zijn tegen gekomen tijdens deze hike naar het strand Cabo San Juan.

De wandelroute van de ingang Calabazo tot aan het strand Cabo San Juan is een heel stuk pittiger dan wanneer je de andere ingang neemt. Het eerste uur wandel je vooral bergopwaarts en is het flink zweten door de hoge luchtvochtigheid.
Vanaf de ingang Calabazo hikten wij in zo’n drie uur naar het strand Cabo San Juan. We kwamen eerst bij een rustig en breed strand uit, Playa Nudista. Cabo San Juan is het meest populaire strand, waardoor het hier erg druk is met mensen. Wij kozen er daarom voor om verder te lopen langs de verschillende rustigere stranden en namen we een duik bij het strand van Playa la Piscina.

Bij de ingang Calabazo boden ze ons de optie aan om ons het eerste stuk met een motor te brengen om de hike iets te vergemakkelijken. Wij zelf sloegen deze optie vriendelijk af, maar het kan deze pittige hike wel iets vergemakkelijken.

Tayrona National Park

Let op: niet op elk strand kan je zwemmen vanwege sterkte stromingen. Let daarom goed op voor een rode vlag of informatieborden!

Wandelroute Tayrona National Park

Ben je aangekomen of heb je geslapen bij het populairste strand Cabo San Juan, dan kun je op twee manieren teruglopen om het park weer te verlaten. Heb je de hoofdingang El Zaino genomen, dan kun je er dus voor kiezen om de minder druk bezochte route naar de uitgang Calabazo te nemen. Hou rekening met een flinke hike van zo’n drie uur terug.

Heb je net als ons niet geslapen in het park en de ingang Calabazo genomen tot aan het strand Cabo San Juan, dan zou ik je aanraden om via de andere stranden te lopen naar de uitgang El Zaino. Zo loop je niet twee keer dezelfde route en heb je een mooie afwisseling van de wandelpaden.

Afstanden in het park
 • Ingang El Zaino tot aan startpunt wandeling: 1 uur lopen of 10 minuten met een minibusje
 • Startpunt wandeling El Zaino tot aan het strand Cabo San Juan, langs de andere stranden: 2u lopen
 • Startpunt wandeling Calabazo tot aan strand Cabo San Juan: minimaal 3u hiken

Tip: Vanaf de officiële ingang El Zaino kan je een minibusje pakken naar het startpunt van de wandeling. Dit stuk is een wat saaie, geasfalteerde weg wat anders een uur lopen is.

Slapen in het park

Wil je ontwaken in Tayrona National Park en hierdoor de prachtige stranden ervaren met rust zonder de vele dagjesmensen? Dan kun je ervoor kiezen om te overnachten in het park. Er zijn verschillende stranden waar je kunt overnachten, waarvan het strand Cabo San Juan de meeste overnachtingsplekken heeft.

Je slaapt in een hangmat of in een tent. Mij heb ik laten vertellen dat een hangmat het meest relaxte is van deze twee opties omdat een tent erg benauwd kan zijn. Wil je in een hangmat overnachten, dan heb je twee opties bij het strand van Cabo San Juan: de camping en de Mirador. De Mirador is het huisje bovenop een rots in het midden van het strand. Het is een prachtige plek, maar hier kan het heel erg koud worden door de wind die hier aanwezig is.

Let op: Het kan na zonsondergang flink afkoelen, dus neem ook warmere kleding mee waar je in kan slapen. Je krijgt namelijk geen deken en het kan er flink waaien.

Wat moet je meenemen tijdens een bezoek aan Tayrona National Park?

Neem tijdens je bezoek aan het park vooral niet teveel spullen mee, want je moet natuurlijk alles zelf meedragen. Hieronder een praktisch lijstje wat ik je adviseer om mee te nemen:

 • Paspoort en vaccinatie gele koorts (deze moet je aan kunnen tonen bij de ingang)
 • Voldoende cashgeld (je kan er niet pinnen!)
 • Goede wandelschoenen
 • Snacks en voldoende water voor onderweg. Je kunt op de stranden eten en drinken kopen.
 • Zwemkleding
 • Zonnebrand en zonnebril
 • Hamam/sneldroog handoek om op te liggen
 • Muggenspray
 • Camera en/of telefoon
 • Als je ervoor kiest om te overnachten in het park dan dien je dus ook warme kleding mee te nemen, een slotje voor je spullen, wc papier, ondergoed, toiletspullen en eventueel een pokerbank.
Wat moet je weten als je Tayrona National Park bezoekt

Als je Tayrona National Park wilt bezoeken, let er dan op met het maken van je reisplanning wanneer je het park bezoekt. Het park is namelijk enkele weken per jaar gesloten voor bezoekers, zodat de natuur zich kan herstellen en de inheemse stammen die hier wonen hun rituelen in alle rust kunnen uitvoeren. Op de website van het National Park kun je precies zien wanneer het park gesloten is. Zoals eerder benoemd is Tayrona National Park het meest drukbezochte park van Colombia. Het is daarom verstandig om het park buiten de weekenden en feestdagen te bezoeken. Het noorden van Colombia is namelijk ook erg populair voor Colombianen zelf.

Hoe kom je bij het Tayrona National Park?

Tayrona National Park kun je bereiken vanuit Santa Marta met de bus of een taxi in zo’n 40 minuten. Zelf zou ik aanraden om te verblijven dichtbij de ingang van het National Park. Ben je op zoek naar een hostel dichtbij het park met dorms, dan is Hostel Yuluka een aanrader.

Wil je voor of na je bezoek aan Tayrone National Park nog genieten van een laidback plaatsje met een fijne sfeer en leuke restaurantjes? Dan is Palomino een aanrader. Palomino is zo’n 45 minuten verder rijden met de bus of met een taxi vanaf Tayrone National Park.

Palomino

Wil je meer lezen over bestemmingen in Colombia, zoals het plaatsje Jardin of de Tatacoa woestijn? Bekijk dan hier mijn andere artikelen over Colombia! En wil je meer bewegende beelden zien en fotoinspiratie? Volg me dan op Instagram!

2 Comments

 • Lizette

  26 juni 2023 at 12:14

  Dit lijkt ons echt een heel gaaf park om te bezoeken! Wij houden van de natuur en wildlife spotten, maar dan wel zonder hele hordes toeristen haha. Sowieso staat Colombia nog hoog op onze lijst.

  Beantwoorden
  • reismeis

   5 oktober 2023 at 22:11

   Leuk om te horen, wij houden ook niet van de hordes toeristen, dus mochten jullie dan Colombia bezoeken en dit park, neem dan zeker de alternatieve route 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie